Skip to Content

Wordt Mastercard wereldwijd aanvaard?

Ja, Mastercard wordt overal ter wereld in winkels en geldautomaten aanvaard waar u een Mastercard (of Maestro Cirrus) - logo ziet. Tegenwoordig kan u uw kaart op meer dan 22 miljoen plaatsen gebruiken.

Wat moet ik doen om de kredietlimiet van mijn kredietkaart te verhogen?

Neem contact op met uw financiële instelling. Normaal gezien kan u op de achterkant van uw Mastercard of op een uitgavenstaat informatie vinden over wie u kan contacteren.

Waar kan ik informatie vinden over mijn huidige Mastercard-rekeningen (om bijvoorbeeld de contactgegevens te veranderen of bijkomende kaarten aan te vragen)?

Alle specifieke rekeninginformatie wordt beheerd door de bank die de kaart heeft uitgegeven. Neem rechtstreeks contact op met de klantendienst van uw bank. Normaal gezien kan u op de achterkant van uw Mastercard of op een uitgavenstaat informatie vinden over wie u kan contacteren.

Wie moet ik contacteren bij problemen met mijn Mastercard?

Indien u problemen heeft met uw kaart, neemt u best contact op met uw bank. Het nummer van uw bank staat op de achterkant van uw kaart afgedrukt. U kan ook naar het groene nummer bellen van de Diensten aan Kaarthouders.

Wat moet ik doen bij verlies of diefstal van mijn kaart?

Bij verlies of diefstal van uw kaart, gelieve onmiddellijk contact op te nemen met uw bank. Als voorzorgsmaatregel raden wij u aan om dit nummer ergens te noteren en apart van uw kaarten/portefeuille te bewaren. Indien u hulp nodig heeft wanneer u zich in het buitenland bevindt, gelieve zich te wenden tot Diensten aan Kaarthouders en het nummer te contacteren van het land waarin u zich bevindt.

Waar kan ik een lijst krijgen van de plaatsen waar Mastercard®/Cirrus-geldautomaten zijn?

Het Mastercard®/Cirrus-netwerk van automaten geeft u onmiddellijk toegang tot cash, waar u ook gaat. Om ergens een geldautomaat te vinden, gelieve ons Automatenbestand te raadplegen of uw financiële instelling te contacteren.

Wat is een ATM?

Een ATM is een geldautomaat en maakt het mogelijk om overal en op elk ogenblik financiële transacties uit te voeren. Door middel van een debetkaart of gewone bankkaart kan u aan een geldautomaat geld afhalen van uw lopende of spaarrekening, geld storten of geld overschrijven van de ene rekening naar de andere of andere verrichtingen doen. Door middel van een kredietkaart kan u aan een geldautomaat voorschotten krijgen. Belangrijk om weten is dat vele banken ook vergoedingen aanrekenen voor transacties die worden gedaan aan een geldautomaat van een andere bank.

Ondervindt u problemen om mastercard.com te bereiken?

Deze website werd geoptimaliseerd voor de volgende browsers:

 • Google Chrome (laatste versie)
 • Firefox (laatste versie)
 • Safari (laatste versie)
 • Edge (laatste versie)

Als u problemen ondervindt bij het bezoeken van de website, probeer dan een alternatieve browser of update uw browser naar de laatste versie.

 

1 – Wat is?

 

 

Wat is contactloos?

Contactloos is een NFC-technologie (Near Field Communication) waarmee klanten hun aankopen snel, veilig en handig kunnen betalen. Uw klant houdt gewoon zijn kaart tegen de terminal aan, zonder de kaart in de terminal te moeten steken. Het is alsof hij met gepast geld betaalt. De contactloze betaalterminal kan ook contactloze betalingen met een smartphone of ander verbonden betalingsobject aanvarden. Voor aankopen van meer dan 25 euro moeten uw klanten hun pincode invoeren als extra beveiliging.

Hoe zie ik of een kaart voorzien is van de functie om contactloos te betalen?

Als het symbool  voor contactloos betalen op de kaart staat, kunt u er contactloos mee betalen.

Wat zijn de voordelen?

Met contactloze Mastercard®- of Maestro®-kaarten en contactloze telefoons kunnen klanten snel, eenvoudig en veilig betalen:

 • Snel: Even een contactloze kaart of telefoon tegen een contactloze terminal aanhouden volstaat. Voor bedragen tot 25 euro moet geen pincode* worden ingevoerd en hoeft de klant niet te wachten op de afdruk van een betalingsbewijs. Op verzoek van de klant kan een betalingsbewijs worden afgedrukt.
 • Eenvoudig: Gedaan met zoeken naar muntstukken en biljetten; met contactloze betalingen is het alsof u met gepast geld betaalt. 
 • Veilig: Contactloze kaarten en telefoons worden met behulp van chiptechnologie beveiligd door meerdere beveiligingslagen. Voor elke transactie wordt een unieke code aangemaakt, waardoor de transactie oninbaar is. Zoals met alle Mastercard-transacties bent u beschermd tegen fraude door onze Nulfranchisebescherming. U zal niet aansprakelijk gesteld worden door uw bank of kaartuitgever voor een transactie die u niet uitvoerde, et u zal geen franchise moeten betalen.

*Ook voor sommige betalingen onder 25 euro kan een pincode worden gevraagd. In sommige landen zijn contactloze betalingen van grote bedragen niet mogelijk. Bij bepaalde terminals is een handtekening vereist.

Welke andere contactloze toestellen bestaan er?

Naast plastic kaarten bestaan er ook andere contactloze toestellen zoals:

 • een smartphone
 • een sleutelhanger.
 • een speciale horloge of bracelets d’activités.
 • polsbandjes die verkrijgbaar zijn op muziekfestivals en andere evenementen.

 

 

2 – Hoe werkt het?

 

Hoe werkt de technologie voor contactloze betalingen?

Contactloze Mastercard- en Maestro-kaarten en toestellen bevatten een ingebouwde chip en een antenne die een draadloze verbinding maakt tussen de kaart (of het toestel) en de contactloze terminal. Wanneer klanten hun kaart, telefoon of ander toestel tegen de terminal aanhouden, wordt de informatie van hun kaart of toestel draadloos verzonden naar de terminal om de transactie te verrichten. Dit gebeurt op een uiterst veilige manier en binnen een fractie van een seconde. Contactloze kaarten en telefoons werken enkel op minder dan 4 cm van een geactiveerde terminal.
 
Hoe werkt het?
 1. De verkoper activeert de contactloze terminal en voert het bedrag in dat door de klant dient te worden betaald. 

 2. De klant houdt de contactloze Mastercard- of Maestro-kaart (of het contactloze toestel) tegen de terminal. De terminal bevestigt onmiddellijk, zowel visueel als met een speciaal geluid, dat de kaart (of het toestel) is gelezen. 

 3. Als de betaling het maximale bedrag (25 euro) overschrijdt, dient de klant zijn pincode in te voeren om de betaling te autoriseren. 

Worden contactloze betalingen vermeld op een uitgavenstaat?

Ja, contactloze betalingen verschijnen net als alle andere aankooptransacties op een uitgavenstaat of online betalingsoverzicht.

Is een pincode of handtekening nodig?

Een pincode of handtekening is nodig voor betalingen van meer dan 25 euro of bij een VEILIGHEIDSCONTROLE voor authenticatie. Onder die limiet is een pincode of handtekening meestal niet nodig, zodat betalingen snel en eenvoudig kunnen gebeuren.
 
Wat als de kaart niet werkt of wordt geweigerd?
 
Controleer eerst of de kaart geschikt is voor contactloze betalingen (controleer of u op de kaart het symbool voor contactloze betalingen . ziet). Als u dit symbool ziet, vraag uw klant dan om de contactloze betaling opnieuw te proberen. Het is mogelijk dat de klant zijn PINCODE dient in te voeren voor een VEILIGHEIDSCONTROLE of voor een bedrag boven de 25 euro. Als het symbool niet op de kaart staat of als de betaling nog steeds niet lukt, vraag uw klant dan om de kaart in de terminal te steken. Als de betaling nog steeds niet lukt, vraag uw klant dan om op een andere manier te betalen (bijv. met een andere betaalkaart).
 
Hoe dicht moet de kaart of telefoon tegen de contactloze terminal worden aangehouden om een betaling te verrichten?

De betaling kan worden aanvaard als de kaart of het toestel op maximaal 4 cm van de contactloze terminal wordt aangehouden.
 
 

3 – Veiligheid

Hoe veilig zijn contactloze Mastercard- en Maestro-betalingen?
 1. Elke transactie wordt beveiligd met een unieke beveiligingscode die niet kan worden hergebruikt voor latere transacties.
 2. Met contactloze betalingen hebben klanten altijd de controle omdat ze de kaart op elk moment in handen houden, zodat ze niet kan worden geskimd of gekopieerd. 
 3. De ingebouwde beveiliging zorgt ervoor dat slechts één transactie kan worden verricht wanneer de terminal door de verkoper wordt geactiveerd. 
 4. Contactloze Mastercard- en Maestro-kaarten werken met chiptechnologie en de transacties worden verwerkt via hetzelfde wereldwijde netwerk als transacties met gewone kaarten.
 5. Zoals met alle Mastercard-transacties bent u beschermd tegen fraude door onze Nulfranchisebescherming. U zal niet aansprakelijk gesteld worden door uw bank of kaartuitgever voor een transactie die u niet uitvoerde, et u zal geen franchise moeten betalen.

Is het mogelijk dat een bedrag twee keer van dezelfde kaart wordt gedebiteerd als die kaart per ongeluk twee keer tegen de terminal wordt aangehoude
n?
 

De ingebouwde beveiliging zorgt ervoor dat er slechts één transactie kan worden verricht wanneer de terminal door de verkoper wordt geactiveerd. Zelfs als de klant per ongeluk twee keer zijn kaart tegen de terminal aanhoudt, zorgt de technologie ervoor dat de aankoop slechts één keer wordt aangerekend.

Is het mogelijk dat een andere kaart in de portefeuille van de klant wordt gedebiteerd in plaats van de kaart waarmee de klant wilde betal
en?

Als uw klant meerdere contactloze kaarten in zijn portefeuille heeft en zijn portefeuille op minder dan 4 cm van de contactloze terminal houdt terwijl de terminal is geactiveerd, kan dit per ongeluk gebeuren. Vraag uw klant om de kaart waarmee hij wenst te betalen uit zijn portefeuille te halen.
 
Hoe worden de persoonlijke gegevens van de klant beveiligd op een contactloze Mastercard- of Maestro-kaart?

Verschillende functionaliteiten verzekeren de privacy en veiligheid van de informatie van de klant. De informatie die tijdens een contactloze transactie van de kaart kan worden gelezen, is beperkt. Zo kan de terminal in de contactloze modus niet de naam van de klant lezen, noch de driecijferige code op de achterkant van de kaart. Bovendien moet de contactloze terminal zich op minder dan 4 cm van de kaart bevinden en moet hij door de verkoper zijn geactiveerd om informatie van een kaart te kunnen lezen. Dit zorgt ervoor dat transacties enkel worden uitgevoerd wanneer de klant dat wil.
 
Wat moet u doen als de klant zijn contactloze Mastercard- of Maestro-kaart heeft verloren of als deze is gestolen?

Raad de klant aan om onmiddellijk contact op te nemen met de bank die zijn kaart heeft uitgegeven voor verdere hulp.

 

Wat is contactloos betalen?

Contactloos betalen is een eenvoudige, snelle en veilige manier om aankopen te doen in winkels. Om deze betaalmethode te gebruiken, volstaat het om uw contactloze kaart* (of verbonden apparaat) dichtbij de betaalterminal te houden. Voor aankopen van minder dan 25 euro hoeft u geen pincode in te voeren. Bedraagt uw aankoop meer dan 25 euro, dan wordt er wel naar uw pincode gevraagd als extra beveiliging.

Hoe werkt het?

Contactloze kaarten en andere verbonden objecten zijn uitgerust met een NFC-antenne waarmee u aan de kassa met de betaalterminal kunt communiceren en transacties met één gebaar kunt autoriseren. Deze eenvoudige en snelle technologie is even veilig als de traditionele elektronische betaling per chip.

Hoe weet ik of mijn handelaar contactloze betalingen accepteert?

Om te weten of u bij uw handelaar contactloos kunt betalen, controleert u eenvoudigweg of de betaalterminal is voorzien van het contactloos symbool: . Uw handelaar staat dit type betaling zeer waarschijnlijk toe, aangezien de overgrote meerderheid van de terminals compatibel zijn met de NFC-technologie. Tegen 2020 zullen alle betaalterminals compatibel zijn.

Is mijn kaart contactloos? Hoe kom ik dat te weten?

U hoeft alleen te controleren of het NFC-logo:  op uw kaart staat. Is dit het geval, dan is er geen activeringsprocedure nodig. U kunt deze betaalmethode dan gebruiken wanneer u maar wil.

Mijn kaart is niet contactloos, kan ik er een bekomen?

Om hun klanten contactloze betalingen te kunnen aanbieden, geven banken nieuwe kaarten uit die met NFC-technologie zijn uitgerust. Sommige banken hebben al hun kaarten tegelijk vernieuwd, andere doen dit wanneer de kaarten verlopen. Aarzel niet om contact op te nemen met uw bank om te weten te komen of uw kaart binnenkort wordt vernieuwd en dus contactloos wordt.

Is contactloos betalen duurder?

Helemaal niet, en dit geldt zowel voor de klant als voor de handelaar.

Staat er een limietbedrag op contactloze betalingen?

Nee, u kunt elk bedrag contactloos betalen. Om veiligheidsredenen is voor contactloze betalingen boven 25€ echter een pincode vereist. Deze maatregel is bedoeld om de consument te beschermen en zeker te zijn dat het om de juiste persoon gaat.

Hoe kan ik er zeker van zijn dat mijn betaling niet per ongeluk tweemaal wordt gedebiteerd?

De contactloze technologie detecteert dubbele betalingen. U kunt dus gerust zijn dat dezelfde transactie onmogelijk per ongeluk tweemaal wordt uitgevoerd.

Mijn kaart is gestolen en frauduleus gebruikt. Wat moet ik doen?

Maak u geen zorgen, met Maestro en Mastercard bent u 100% beschermd. Het eerste wat u moet doen, is contact opnemen met uw bank. Zij zal u uitleggen hoe u kunt voorkomen dat iemand uw kaart frauduleus gebruikt en een oplossing vinden zodat u aankopen kunt blijven doen. Bovendien bent u altijd beschermd wanneer u met Mastercard of Maestro betaalt.

Als uw kaart frauduleus werd gebruikt, wordt u volledig terugbetaald en hoeft u geen franchise te betalen. Dit is de Nulfranchisebescherming.

Kan iemand mijn geld stelen door een betaalterminal bij mijn kaart te houden?

Contactloos betalen is een eenvoudige, snelle en vooral volledig veilige technologie. Het scenario waarin een fraudeur geld zou kunnen stelen door eenvoudigweg een betaalterminal in de buurt van de kaart te houden, is om verschillende redenen onwaarschijnlijk. Ten eerste moet de terminal zich binnen 4 cm van de kaart bevinden om de transactie te kunnen uitvoeren. Dit betekent dat de dief wel heel dicht bij de kaarthouder moet staan. Bovendien is voor het bezit van een dergelijke terminal, een registratie vereist. De fraudeur zou in geval van een frauduleuze transactie dus onmiddellijk worden geïdentificeerd. Daarnaast zijn er specifieke veiligheidsregels ontwikkeld voor contactloos betalen: voor aankopen van meer dan 25€ en op regelmatige basis zal uw pincode worden gevraagd om uw identiteit te controleren. Tot slot bent u volledig beschermd indien iemand er ondanks alle veiligheidsmaatregelen in slaagt om uw kaart op frauduleuze wijze te gebruiken. Alle Mastercard-kaarthouders zijn immers gedekt door een Nulfranchisebescherming. In geval van fraude krijgen ze dus het bedrag terugbetaald en hoeven ze geen franchise te betalen.

Click to Pay is de betere manier van Mastercard om online te betalen - met geavanceerde betalingstechnologie die is gebaseerd op industriestandaarden en intelligente beveiliging van Mastercard.

U kunt de toekomst van veilig betalen zonder wachtwoord ervaren door te zoeken naar het Click to Pay-pictogram waar Mastercard wordt geaccepteerd.

Met Click to Pay kunt u snel en veilig online betalen, zonder wachtwoorden te moeten onthouden of accounts te moeten aanmaken.

 • Met Click to Pay kunt u snel en veilig online betalen, zonder wachtwoorden te moeten onthouden of accounts te moeten aanmaken. Geen wachtwoorden meer Geen gedoe meer met online betalen
 • Intelligente beveiliging

Intelligente beveiliging herkent u bij het afrekenen

 • Houd de controle

Bewaar betalingsgegevens veilig in uw Mastercard Click to Pay-profiel, zodat u ze bij de hand hebt wanneer u ze nodig heeft

Er zijn een paar manieren om een profiel aan te maken of een kaart toe te voegen:

 • Maak een Click to Pay-profiel aan of voeg een Mastercard toe op mastercard.be/clicktopay
 • Voeg een Mastercard toe aan Click to Pay tijdens het afrekenen
 • Schrijf u in via online banking of uw app
 • Om kaarten en profielen met andere betaalmerken (zoals Visa of American Express) te beheren, bezoek hun website

Afrekenen met Click to Pay kan als u het icoontje en het Mastercard-logo ziet.

Ja, deze nieuwe manier van betalen brengt Mastercard-beveiligingstechnologie naar online betalingen. U kunt nu net zo veilig en vertrouwd online betalen als in winkels.

U kunt alle Mastercard credit-, debit- en prepaid-betaalmethoden gebruiken. Elke handelaar beslist echter welke betaalmerken hij accepteert.

Neem contact op met uw bank of voorkeursbetaalmerk voor informatie over beschikbaarheid.

Wachtwoorden kunnen verloren gaan of gestolen worden. Mastercard Click to Pay maakt gebruik van geavanceerde betalingstechnologie die is gebaseerd op industriestandaarden en intelligente beveiliging om ervoor te zorgen dat u, en alleen u, toegang heeft tot uw profiel.

Als u een opgeslagen gebruiker bent, wordt u herkend bij het afrekenen - geen wachtwoord vereist.

Als u geen opgeslagen gebruiker bent, voert u uw gebruikers-ID in - het e-mailadres dat is gekoppeld aan uw Click to Pay-profiel - om een eenmalige verificatiecode te ontvangen. Hiermee krijgt u met slechts een paar klikken toegang tot uw Click to Pay-profiel en kunt u veilig afrekenen.

Voor extra veiligheid is verificatie altijd vereist om persoonlijke informatie bij te werken. Mogelijk moet u ook verificatie verstrekken als er ongebruikelijke activiteit is op uw Click to Pay-account.

U kunt uw Mastercards alleen beheren op mastercard.be/clicktopay. Bezoek om u kaarten met andere betaalmerken (zoals Visa of American Express) te beheren hun websites om u in te schrijven of kaarten toe te voegen.

De optie Onthoud mij geeft u snel toegang tot uw Mastercard Click to Pay-profiel en helpt u sneller af te rekenen.

Als u wordt onthouden op een toestel/browser, wordt u herkend en opgeslagen bij het afrekenen, zolang u dezelfde browser gebruikt en uw browsegegevens (cookies) niet wist.

Als u Onthoud mij niet selecteert, moet u uw gebruikers-ID en een verificatiecode elke keer dat u uw Click to Pay-profiel wilt openen of wilt uitchecken handmatig invoeren.

U kunt beheren welke apparaten u onthouden door naar Instellingen te gaan en vervolgens Opgeslagen toestellen in uw Mastercard Click to Pay-profiel.

U kunt uw Mastercard Click to Pay-profiel op elk moment beheren door naar mastercard.be/clicktopay te gaan. Nadat u uw Click to Pay-profiel hebt geopend, kunt u:

 • Een kaart toevoegen/verwijderen
 • Een verzendadres toevoegen/verwijderen
 • Uw telefoonnummer bewerken
 • Browser- en apparaatverbindingen beheren
 • Uw Mastercard Click to Pay-profiel verwijderen

Voor uw veiligheid kunt u uw gebruikers-ID, het e-mailadres dat is gekoppeld aan uw Click to Pay-profiel, niet bewerken. U moet uw huidige profiel met het verkeerde e-mailadres verwijderen. Vervolgens kunt u een nieuw Click to Pay-profiel aanmaken met uw Mastercard en het juiste e-mailadres als uw nieuwe gebruikers-ID.

Om een kaart bij te werken, verwijdert u deze uit uw Click to Pay-profiel. Voeg vervolgens uw kaart toe als nieuwe betaalmethode met de aangepaste informatie.

Als Click to Pay niet werkt of als u het Click to Pay-pictogram niet kunt selecteren, neem dan contact op met de handelaar waar u probeert af te rekenen.

Mastercard Click to Pay biedt een online betaaloptie zonder wachtwoord met geavanceerde betalingstechnologie en intelligente beveiliging. Uw consumenten kunnen zoeken naar het Click to Pay-pictogram om de toekomst van veilig, gemakkelijk online betalen te ervaren waar Mastercard wordt geaccepteerd.

Mastercard Click to Pay biedt een online betaaloptie zonder wachtwoord met geavanceerde betalingstechnologie en intelligente beveiliging. Uw consumenten kunnen zoeken naar het Click to Pay-pictogram om de toekomst van veilig, gemakkelijk online betalen te ervaren waar Mastercard wordt geaccepteerd.

Mastercard Click to Pay maakt gebruik van geavanceerde betalingstechnologie en intelligente beveiliging die u helpen uw klanten te herkennen bij het betalen. Het maakt ook gebruik van gedragsanalyses en biometrie om legitieme consumenten in realtime met minder wrijving te identificeren.

Voor extra veiligheid is een eenmalige verificatie altijd vereist om persoonlijke informatie bij te werken. Uw consumenten moeten mogelijk een eenmalige verificatiecode verstrekken om toegang te krijgen tot hun Mastercard Click to Pay-profiel.

Er zijn verschillende handige manieren om een Click to Pay-profiel aan te maken of een kaart toe te voegen. Uw consumenten kunnen:

 • Een profiel aanmaken of een Mastercard toevoegen op mastercard.be/clicktopay
 • Een profiel aanmaken of een Mastercard toevoegen bij het betalen wanneer ze het Click to Pay-pictogram zien waar Mastercard wordt geaccepteerd
 • Zich inschrijven via online banking of hun app bank wanneer ze het Click to Pay icoon zien
Om kaarten van andere betaalmerken dan Mastercard toe te voegen, gaat u rechtstreeks naar de site van dat betaalmerk.

Deze veilige, handige online betaaloptie is ontworpen om op verschillende apparaten en webbrowsers te werken.

Consumenten kunnen de toekomst van veilig en gemakkelijk online betalen ervaren door te zoeken naar het Click to Pay-pictogram waar Mastercard wordt geaccepteerd.

Ze moeten gewoon de afrekenknop selecteren waar ze het Click to Pay-pictogram zien, hun kaart selecteren en de aankoop voltooien.

Uw consumenten kunnen alle Mastercard credit-, debit- en prepaid-betaalmethoden gebruiken. Kaartgebruik en beschikbaarheid van andere netwerkkaarten kunnen variëren. Elke handelaar beslist echter welke betaalmerken hij accepteert.

Ja. Deze nieuwe online betaaloptie brengt de beveiligingstechnologie van Mastercard naar online betalingen, zodat uw consumenten zich net zo veilig en vertrouwd voelen als ze online betalen als in winkels.

Mastercard Click to Pay beschikt over de nieuwste beveiligings- en betalingstechnologie, zodat uw klanten snel en veilig kunnen afrekenen zonder wachtwoord.

Mastercard Click to Pay beschermt de betalingsinformatie van consumenten met meerdere beveiligingslagen en biedt een consistente, probleemloze online betaalervaring voor alle deelnemende handelaars.