Beheer van de kaart

Beheer van de kaart

Met uw Mastercard® geniet u vrijwel altijd van het comfort en de veiligheid die u wenst bij het betalen van uw dagelijkse aankopen. Toch doet u er goed aan om op een aantal dingen te letten. Hieronder vindt u nuttige algemene informatie en handige tips in verband met het beheer van uw kaart.

Opnemen van cash via geldautomaten

Bij verplaatsingen en tijdens vakanties is het aangeraden om niet te veel contant geld bij u te hebben.

Om er zeker van te zijn dat de geldautomaat (ATM in de Engelstalige landen) die u kiest om cash geld af te halen, uw Mastercard aanvaardt, controleer of het Mastercard logo wordt weergegeven.

Het contant geld dat u opneemt, is in de valuta van het betreffende land.

Leer voor de reis uw pincode van buiten.

Zorg ervoor dat niemand kan zien welke pincode u invoert.

Schrijf uw pincode nooit op uw betaalkaart. Bewaar de code nooit bij uw kaart (portefeuille, enz.) Uw geheugen is de zekerste plek!

U hoeft overigens niet bang te zijn om in het buitenland geld op te nemen. Alle geldautomaten hebben een gebruiksaanwijzing in het Engels, en vele zelfs in het Frans.

Aankoopveiligheid in winkels

  • Controleer systematisch de ontvangstbewijzen alvorens u betaalt. Houd er overigens rekening mee dat in bepaalde landen zoals de Verenigde Staten, de cijfers worden gescheiden met een komma in plaats van een punt.
  • Controleer uw rekeninguittreksels vóór uw vertrek. Beschikt u over een voldoende limiet voor uw verblijf in het buitenland? Als dat niet het geval is, vraag dan uw bank om die op te trekken.
  • Vergeet niet: de wisselkoers die voor uw betaling geldt, is de koers van de dag waarop het bedrag wordt gedebiteerd in de bank van uw land, niet de koers van de dag waarop u betaalt met de kaart!
  • Neem uw Mastercard of Maestro kaart niet mee op reis als u onregelmatigheden opmerkte! Vraag uw bank in geval van twijfel om de kaart te controleren en om deze eventueel te vervangen.

Tips voor op reis

  • De meeste banken hebben een hulpdienst die 24 uur per dag beschikbaar is, vermeld op de achterkant van uw betaalkaart of op uw afrekening. Noteer dit nummer (Card Stop 070/344 344) voordat u op reis vertrekt en bewaar het apart van uw kaarten of sla het direct op in uw gsm.
  • Schrijf ook de nummers voor nooddiensten van Mastercard op of bewaar ze in uw gsm.
  • Schrijf het nummer van uw kaart op en bewaar het apart van uw kaart. In geval van verlies, moet u dit nummer doorgeven aan Card Stop.
  • Schrijf nooit uw pincode op uw kaart, en vermijd in ieder geval om het nummer samen met de kaart te bewaren. In geval van verlies of diefstal, kan contant geld van uw rekening worden gehaald voordat u de kaart kon blokkeren.